Tuesday, 24 December 2013
beef lasagna with white sauce
waaahhhh...lama betul x berblog..cuti sekolah dah nak habis....tinggal lagi seminggu. sibuk betul chesue. yo la...bila semua ada, tambah cuaca yg sejuk2 nyaman....so, kalu x sibuk ngan kerja rumah, sibuk juga menganyam mimpi di siang hari...uikssss...alhamdulillah walaupun hujan lebat hari tu, tp kelantan tak le teruk di landa banjir spt thn2 sudah...
dah menceceh lak yea...sesekali ngadap lappy...ni chesue nk share menu lunch ari ni....atas permintaan ank2 yg dh lama tak terbuat, tghari ni chesue hanya masak beef lasagna with white sauce dan nasi goreng ikan masin....konon2nya omputih campur melayu...boleh la ye....
tgk picture ni...wah...mewah ngan sos putih....lemak? syyyy...diam2 je ye...
dh tgk gambar tgk apa ke benda chesue bubuh dlm tu. sebenarnya chesue letak je apa yg ada kat dapur. kira ni versi chesue la ye....org tua kata masak apa pun kalau ikhlas dan penuh sayang, semua jadi sedap...janji ank2 n hubby puas hati...
bahan2:.
kepingan lasagna (chesue guna yg instant)
utk kuah (kali ni chesue main campak2 je, x de sulatan spesifik)
bwg besar putih di dadu
bwg putih - mayang jer...
lada hitam (tumbuk)
daging kisar
cendawan butang (guna dlm tin) - diris nipis
mix vege
tomato paste
sedikit cili sos
garam, gula
oregano dan bay lef (nk letak mixed hers, tp x de stok pulak) minyak zaitun utk menumis
cara:
tumis bwg putih n bwg besar hingga naik bau. dah garing, masukkan daging kisar. kacau hingga daging masa, tambah sedikit air. bila daging dh masak, masukkan tomato paste n sos cili. biarkan menggelegak, masukkan oregano n bay leaf, renihkan seketika. tambahkan garam gula, gula secukup rasa. kemudian masukkan mix vege dan cendawan butang. tambah air utk dptkan kuah yg lebih sedikit. ianya penting utk memastikan lasagna tu lembut. renihkan seketika...dah masak, ketepikan.
utk sos putih
1 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
1 1/2 cawan susu segar (susu segar lupa nk beli, chesue campurkan susu cair dan bancuhan susu tepung-boleh la ye)
mozarella cheese (pun x de, so, chesue substitute ngan 6 keping cheddar cheese)
sedikit serbuk lada putih dan garam (x masuk garam pun x pe sbb keju dah masin)
panaskan pan, cairkan butter (guna api sederhana ye). bila dah cairkan, masukkan tepung gandum. kacau sebati baru masukkan susu segar. pastikan kacau tanpa henti. bila susu dah merenih, masukkan keju dan matikan api. tp terus kacau hingga keju tu mencair. tmbhkan lada putih, kalau nk boleh tambahkan sedikit garam....tadaaa,...siap.
mari kita melapis...
dalam bekas tahan panas. chesue guna loyang 8" dan lapikkan aluminium foil supaya senang di alihkan ke pinggan bila dah masak nanti. memula letakkan lasagna, kemudian tuang kuah daging, ratakan, baru tuang sos putih dan lapiskan lagi lasagna dan ulangi langkah diatas hingga selesai. atas sekali biar sos putih dan taburkan mozarella cheese atau parmesan( yg ni skip sbb x de bahan). bakar suhu 160 c dlm 20 min (atau masak....siap blh makan. sepatutnya tunggu sejuk sedikit baru keluarkan dari loyang dan potong....tapi x dan nk buat....dah di tunggu....
Labels:
western
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment