Sunday 3 March 2013

kerapu masam manis


salam sejahtera...dh berapa hari x post apa2. cuaca mendung...line slow (alasan..walhal kerajinan kurang). ni chesue masak last thursday...dua ank balik dr asrama, 2 lg x leh balik...so, masak special skit la...kasi ank2 hepi....lps masak bergegas ke sekolah ank bongsu (erkkk bongsu ke?) ada PIBG. walaupun suami mengajar kt sekolh sama...tp dia ada tugas lain, so chesue mmg IBU yg rastali...kehadiran WAJIB...
ikan kerapu masam manis ni versi chesue...jom tgk apa yg dh chesue masukkan...tp gambar dia agak blur..biasa la pakai camera handphone.....

bhn2 dia...
sekor ikan kerapu (lbh krng 500gm) - bersihkan, lumur garam, bwg putih, halia dan tpg jagung.

bhn tumbuk (chesue blend je...)
2 ulas bwg putih
3 ulas bwg merah
sedikit halia
2 biji cili merah (terpulang...kalu nk pedas masuk cili padi...ank2 suka sikit pedas je..)

lain-lain
2 sudu besar sos tomata
2 sudu besar sos cili
sedikit sos tiram
garam, gula
sebiji limau kasturi (x de stok, maka lemon jd mangsa)
sebiji bawang besar- dipotong bulat
daun bawang
minyak untuk menggoreng

cara :
goreng ikan hingga masak. ketepikan.

keluarkan minyak, tinggalkan sedikit untuk menumis.
tumis bhn tumbuk hingga naik bau. masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram.
masukkan sedikit air utk kuah. renihkan hingga masak.

perasakan garam dan gula, sedikit perahan lemon. lastly ,masukkan bawang besar yang telah dimayang. biarkan layu seketika. kalu kuah agak cair, campurkan sesudu teh tpg jagung yang dibancuh dgn sedikit air. dah masak.....matikan api. siram kuah td ke atas ikan...tabur daun bawang yang telah dihiris halus....hidang kan bersam sambal belacan dan sup sayur goreng...





No comments:

Post a Comment