Tuesday 12 March 2013

sayur petola segi

ni kira entri tertangguh....chesue masak Ahad lepas. dek kesuntukan masa x sempat nk update cerita hari tu. kt suami...aik....blog baru pun dh masuk habuk....apa nk buat.
ahad lepas chesue masak sayur petola segi. oghe kelate panggil sayur tenne...sayur ni biasa-biasa je, tp bg chesue nilah sayur yg best dan berkhasiat. suami siap hirup mcm sup tulang....
selalunya sayur macam ni di makan dgn ayam goreng atau ikan goreng. ada budu lg best.....x pun sambal belacan.
kita tgk apa bahannya....

bahan2 :
2 biji petola segi (buang tepi belah dua dan di potong serong)
1 biji karot ...tp stock chesue dh abih..
1 biji bawang besar (dibelah empat)
100gm udang basah (di bersihkan)

bhn tumbuk
2 ulas bwg putih
3 ulas bawang merah
1 sm halia
2 sudu besar udang kering @ ikan bilis

minyak utk menumis
cili merah besar (utk hiasan..tp x bubuh pun)
air dlm d 2 stgh cawan
garam secukup rasa

cara-cara:
panaskan minyak. tumis bahan tumbuk hingga wangi. masukkan udang dan kacau sekejap. kemudian masukkan air. biarkan menggelegak. masukkan petola, karot (kalau ada), bawang besar yang di belah 4.
dah masak br masukkan cili besar yg dibelah 2.


No comments:

Post a Comment